BAŠESKIJINI MRTVI

Knjiga koju preporučujemo za čitanje u junu: Bašeskijini mrtvi, Alma Zornić

U knjizi Bašeskijini mrtvi, u čijem podnaslovu stoji da je to zbirka legendi i kratkih horor priča o BiH, autorice Alme Zornić riječ je o pričama sa dominantnim uplitanjem nadnaravnih elementa i legendi u stvarnost, kao i postojanje specifičnih bića i njihovog djelovanja. Priče se referiraju na historijsko, kulturno i književno nasljeđe BiH. Kroz slike prošlosti (legende i predanja) autorica govori i o sadašnjosti, postavljajući neprestano pitanje, u interakciji ljudskih odnosa, ko sam ja u odnosu na druge, ne ko su drugi u odnosu na mene. Alma Zornić u prvom planu piše priče o čovjeku, priče o prošlosti i priče o BiH koje su ispisane jezikom stvarnog života. Dok u pričama posrijedi postojanje određenih prijelaznih fenomena, kakvi su, naprimjer, čudesne pojave prouzrokovane racionalno objašnjivim poremećajima svijesti, tačnije, poremećenim psihičkim stanjima ili snovima.

Određeni će događaji prelomljeni kroz prizmu takve “poremećene” svijesti doduše pokazivati stanovite odlike natprirodnoga (iracionalnog), ali će iza njih uvijek stajati jedno sasvim logično objašnjenje zašto je to tako.

Alma Zornić pričama iz knjige Bašeskijini mrtvi prepliće dva svijet: prvi je prikaz realnog iskustvenog svijeta, svijet realnih egzistirajućih fenomena, dok je kroz drugi dio radnje prikazan čisto iracionalni događaj koji stoji u iskustveno-racionalnoj opoziciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *