ONLINE IZLOŽBA: ELMA ČAVČIĆ

Teme koje najčešće možete pronaći u radovima Elme Čavčić su rat, politička moć i njen lažan sjaj. U njenom radu vide se razni elementi koji su vezani za ove teme poput oružja, vojnika, aviona i zastave. Ove teme su Elmu i kao dijete i tijekom odrastanja fascinirale, što je i navelo da predstavi i istražuje kroz umjetnički rad tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti (HKU) u Holandiji. Polazište rada bile su priče njezinih roditelja koje je pokušala prikazati kroz umjetnički rad, odnosno slike i keramičke skulpture.

“U moji djelima, ako dovoljno dugo promatrate, primijetit ćete kontradikcije u radu, razigranost boja naspram ratnih elemenata. Time nastojim da gledatelju dam više prostora za postavljanje pitanja radije nego da namećem samo ozbiljnu tematiku. Motiv za umjetnost pronalazim u konfliktu i ratu u BiH iz 90-tih, ali ne staje sve na tome. U keramičkim radovima, poput medalje i nagrade koje izrađujem, a koje su i simbol društvenog performansa koji je sve do danas prisutan. Medalje koje su veterani dobili kao nagradu ustvari predstavljaju cjeloživotnu traumu i sjećanja na ratna dešavanja. Za mene je paradoksalna i kontradiktorna medalja koju veterani nose a koja simbolizira doživljeno traumatično iskustvo.”

Elma Čavčić rodena je u mjestu Žepa, BiH. Trenutno živi i radi u Holandiji. Umjetnički rad Elme Čavčić prikazan je u holandskim galerijama poput Garage Rotterdam, Harart Gallery, Galerie Pouloeuff, Academie Galerie i mnogim drugim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *