OVE SEDMICE U FOKUSU: MELINA ŠIŠIĆ

Melina Šišić rođena je 2003. u Tuzli. Klavir je počela svirati sa 7 godina. Osnovno muzičko obrazovanje završila je kao učenik generacije (2016/2017.), a također i redovno osnovnoškolsko obrazovanje završava kao učenik generacije (2017/2018). Od 2017. nadograđuje znanje kod renomiranog beogradskog pijaniste, prof. dr um. Nevena Šobajića.

U toku osnovnoškolskog obrazovanja predstavljala je školu, grad i državu na mnogim domaćim i internacionalnim festivalima umjetnosti, nauke, kulture, sporta, te ostvarila značajne rezultate na takmičenjima iz raznih oblasti (fizika, hemija, matematika, informatika i robotika, biologija, geografija, historija, bosanski i engleski jezik i književnost), literarnim i likovnim konkursima, sportskim revijama, ali i održala veliki broj solističkih koncerata i koncerata u duu sa sestrom, violinisticom, Lamijom Šišić. Svirala je na koncertu mladih perspektivnih umjetnika iz regije i inostranstva u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu; svirala je na „Festive Gala AcademyConcerts W. A. Mozart“ u Svečanoj sali Doma OS, Sarajevo 2017, 2018. i 2019. godine; kao članica udruženja Viva laMusica – udrženje učenika, studenata i profesora muzičkih ustanova Bosne i Hercegovine koji na kreativan način koncertima i koncertnim predstavama promovišu klasičnu umjetnost i svoj rad (OMŠ Vogošća, koncertna sala OMŠ Ilidža, sala „Cvjetko Rihtman“ u zgradi MA , itd.);Gala koncerti „Večeri baroka“ na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Tuzli, koncerti mladih talenata 2018. i 2019. godine, zatim kao predstavnik odsijeka za klavir Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla na koncertima učenika i studenata klavira – koncert mladih pijanista Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Tuzli 2019. godine, Kristalna dvorana Hotela Tuzla, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Galerija Mandžić, Atelje Ismeta Mujezinovića, Centar za kulturu Lukavac.

Nastupala je kao predstavnica Bosne i Hercegovine na KID’s Festu 2019. godine; „Mini koncert“ sa Lamijom Šišić u okviru Festivala „Vezeni most“ bosanskohercegovačkog pisca Šime Ešića;u serijalu Jagode Iličić, bosanskohercegovačke književniceza djecu i mlade Televizije Tuzlanskog kantona „Put u Liliput“; kao mlada nadarena pijanistica iz Bosne i Hercegovine na 8. BelgradeChopinFest-u 2019. godine: na Reviji mladih pijanističkih talenata na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i klavirski resital u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu „Podijum mladih talregiji, i mnogi drugi.Melina Šišić postiže uspješne rezultate i na kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima gdje osvaja brojne nagrade i priznanja.

I nagrada i LAUREAT 2. Međunarodnog pijanističkog takmičenja Istočno Sarajevo 2019. godine; I nagrada klavir solo (97,75) na IV INTERNATIONAL SIRMIUM MUSIC FEST 2020. godine; I nagrada klavir solo (98) Internacionalni muzički festival „Ohrid te sakam“, Ohrid, Makedonija 2020. godine; I nagrada klavir solo (97,5) 2nd internationational piano competition PIANOFEST Bitola, Makedonija, 2020; III nagrada na International Instrumental PerformanceCompetition, Lodz, Poljska 2020. godine (posebne pohvale od strane predsjednice žirija svjetske pijanistice MariamBatsashvili); I nagrada na V Internacionalnom festivalu muzike PRIMAVERA 2021. godine; I nagrada – laureat na Federalnom takmičenju učenika i studenata klavira, Sarajevo 2021..).

Pohađala je majstorske kurseve profesora: Dragan Opančić, Vladimir Milošević, Konstantin Krasnitski, Jokuthon Mihailović, Zoran Jančić, Marina Horak, Neven Šobajić i dr. Melina Šišić redovno održava solističke koncerte u zemlji i regiji. Aktivna je i kao kamerni muzičar (sa violinom, klarinetom, sopranom, klavirski duo, klavirski trio, klavir šesteroručno) i klavirski saradnik. Na osnovu izuzetnih sposobnosti i dosadašnjih postignutih rezultata, Melini je omogućeno u ovoj školskoj godini završavanje dva razreda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *