PLAVA KUVERTA

Knjiga koju preporučujemo za čitanje u martu: Safet Berbić: Plava kuverta, Planjax, Tešanj, 2018.

Zbikom priča Plava kuverta Safet Berbić iskustva života i egzistencije prenosi u priču, kratku i efektnu formu, čiji nam sadržaj ostaje duboko utisnut u memoriju. Priče sabiru slike ljudi, (ne)običnih događaja gradova, prijateljstva, ispisuje se i vlastiti i tuđi udes. U samoj svojoj suštini ovo je knjiga o životu, knjiga koja donosi zbir onoga što pisac vidi oko sebe, što osjeća, doživljava ili preživljava posmatrajući ljude i svijet oko sebe. Tako, metaforički kazano, Berbić otvara vrata drugih života, uvodi i sebe i nas u njega, govoreći o ljudima koji ga okružuju i mjestima u mjestu gdje je odrastao, pamteći slike, detalje koji mu se snažno urezuju u sjećanje, te ih, godinama kasnije ispisuje u nastojanju očuvati dio “bosanskog duha”.

U ovoj knjizi kratkih priča isprepliće se povijesno, duhovno, materijalno i takoreći obične, svakodnevne stvari, te na osmozi tih elemenata Berbić ispisuje knjigu Plava kuverta preplićući u njoj vremeno i bezvremeno, univerzalno.

Berbić istražuju, prikupljaja i piše o onom što ga okružuje, on bilježe ono što čuje, svjedok je vremena i promjena, ali prepoznaje prazninu i monotoniju, te iz svega toga izrasta svijet u kojem žive ljudi koji postaju likovi u pričama. Svi smo mi ti likovi, oni koji su iz života napravili iskorak i ušli u priču o životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *