PROMOCIJA ROMANA MJESEČEV SIN I IZLOŽBA SLIKA MLADE AUTORICE LEJLE SKULA

18. 3. 2021.

Jučer je u ateljeu i galeriji AB-Maglaj održana promocija romana Mjesečev sin i izložba slika mlade autorice Lejle Skula. O romanu su pored autorice govorile dr. sc. Melida Travančić i Admira Bradarić prof. MA., a cjelokupni događaj moderirala je Umihana Krličević Omerović.

O romanu Mjesečev sin dr. sc. Melida Travančić kazala je da iako ga je napisala petnaestogodišnjakinja, ovo nije roman za djecu, ali jeste roman koji je izrastao iz dječije književnosti i on po kategoriji ulazi u red romana za mlade, jer je takva vrsta romana umnogome drugačija od djela namjenjenih najmlađima. Pored toga, naglasila je da je ovaj roman svojevrsna metafora društva, iako se sve prikazuje kroz svijet mački, on u velikom dijelu govori o stvarnom životu, društvenim aktuelnostima i propituje probleme u jednom klasteru tzv. Bijelih elita. Pri tome se čvrsta fabula romana često razlama u labaviju strukturu, te pojedini dijelovi mogu funkcionirati kao samostalne priče. Na Lejlin drugi talenat, slikarstvo, osvrnula se Admira Bradarić kazavši da je Leljlina umjetnost dostigla jedan vrhunac, koji je san i obaveza svakog umjetnika da uz mala pravila likovnog i kreativnog izrazavanja dostigne jedan vrhunac Lejlinog svijeta i mašte. U Lejlinim djelima i radovima, nema ni malo lutanja, figure su sigurne i upečatljive i zovu u svoj svijet što pokazuje da je Lejla i likovno i maštovito savršeno izgradila jedno novo vrijeme, Lejlino vrijeme.

Ovom prilikom Lejla Skula je kazala da su književnost i slikarstvo sveprisutni u njenom životu i da ne postoji linija kojom bi mogla razgraničiti jedno i drugo, niti se za jedno opredijeliti. Na iznenađenje svih prisutnih istakla je da je Mjesečev sin samo uvod u ciklus od 25 romana koje planira napisati.Umnogome inovativna, djevojčica sa originalnim idejama i izraženim talentima uspješno je svoju maštu pretvorila kako u književnu formu kao što je roman, tako i u slike, te joj samo možemo poželjeti sreću u daljem umjetničkom izražavanju i svima toplo preporučiti čitanje romana Mjesečev sin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *