PROMOCIJA ROMANA UDOVIČKE ZEMLJE

U bašti Zemljskog muzeja u Sarajevu sinoć je održana promocija romana Udovičke zemlje autora Fajke Kadrića. O romanu su govorili dr. sc. Esad Bajtal, dr. sc. Melida Travančić, mr. sc. Sead Beli Husić, mr. sc. Senad Oprašić i autor Fajko Kadrić, a cjelokupnu promociju moderirao je Adil Kulenović.

Kadrićev roman odiše mudrostima koje možemo pročitati na stećcima, a koje je autor vješto smjestio u monolozima i dijalozima glavnih junaka cijele priče. Likovi u romanu su raznoliki i historijske ličnosti, od plemića Oprašića, pa do mističnog Hamza Dede Orlovića iz Konjević Polja, preko proklete Jerine, pa do bosanskih kraljeva Stjepana Tomaša Kotromanića i njegovog sina nasljednika Stjepana Tomaševića, ali i likova koji su čista fikacija autora, koji izgledaju tako stvarno, kao da smo ih lično upoznali čitajući književno štivo. Roman je ujedno i odlična prezentacija Podrinja i njegovih prirodnih ljepota koje su opisane jedinstvenim književnim izražajem kojeg autor romana posjeduje.

Suosnivačica Udruženja za kulturu Kontrast dr. sc. Melida Travančić ovom prilikom kazala je da na historijskoj razini tema srednjovjekovne bosanske države jeste umnogome istražena, i ona u tom smislu nije mnogo inovativna, ali je inovativna kao tema u književnim djelima, jer ona u bosanskohercegovačkoj književnosti još nije (ili nije dovoljno) literarizirana, te da Kadrić ovim romanom oživljava prošlost, oživljava jedan „nestali“ prostor, oživljava kraljeve, kraljice, vitezove, vidare, uhode, prevaranate i lutalice, te čitatelja uvodi u magični svijet srednjovjekovlja, prikazuje stanje u zemlji, prikazuje predjele kroz koje „jurišaju“ posljednji junaci, prikazuje historijske događaje, ali u centru njegovog zanimanja su ljudi, obični ljudi koji žive u zemlji Bosni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *