SRCE OD KOSTIJU

Knjiga koju preporučujemo za čitanje u maju.

Roman Adnadina Jašarevića naslovljen Srce od kostiju prati život derviša u 16. stoljeću, s posebnim fokusom na odrastanje i sazrijevanje Hamze Orlovića, osnivača hamzevijskog reda u BiH, temi o kojoj se u književnosti do sada skoro nikako nije govorilo. Romanom se govori o stvarima, događajima i ljudima onakvim kakvi oni jesu, autor stvarnosti daje indikativan i literarno utemeljen okvir, a pri tome gradeći „svoj“ svijet između stvarnog i imaginarnog, između mogućeg i nemogućeg, dobra i zla.

On je književnik koga zanimaju prvenstveno prozni modeli fantastike, svijet fantastičnog i čudesnog, što upliće i u ovaj roman, i donosi priču/e u kojima su pripovjedni obrati vezani uz prostore iracionalnog, snovitog, začudnog. Istovremeno, za ovaj roman bismo mogli kazati da je i roman lika, Hamze, derviša koji prolazi transformacije i razna iskušenja tokom života.

Radnja romana strukturirana je kao svojevrsno putovanje labirintom kroz život u nastojanju da se pronađe zadovoljavajući odgovor na pitanje o smislu postojanja. I u potrazi za tim odgovorom prolazi se kroz mukotrpan proces katarze. Posrijedi je potraga za istinom, potraga za tajnom koja će nas objasniti, kao i ispitivanja granica života i smrti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *