OVE SEDMICE U FOKUSU: MIRZA PINJIĆ

Mirza Pinjić rođen je u Tuzli 1997. godine. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli 2020. godine smjer Gluma.

Igrao je u predstavama Teatra Kabare Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla i Pozorišta mladih Tuzle. U okviru Kaleidoskop festivala 2019. u Tuzli igrao je u performansu „A Museum (Theater) Hamlet mašina“ Heiner Muller u režiji francuske rediteljica Clyde Chabot. Igrao je u kratkom filmu “Otkucavanje”, te u dugometražnom filmu “Illyricvm” u režiji Simona Bogojevića Naratha koji će publici biti predstavljen 2022. godine. Od 2019. godine u Pozorištu mladih Tuzle radi na implementiranju Dramske pedagodije u okviru Dramskog studija Udruženja Mladi Tuzle u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzle.

Poeziju i kratke priče piše od srednjoškolskih dana. Svoje radove objavljivao je u zajedničkim zbirkama u BiH i inostranstvu, u književnom časopisu Život, Reviji “BIHOR” iz Luksemburga, te na web stranicama Dunjalučar i Ajfelov most. Poezija mu je prevođena na engleski jezik i objavljena u časopisima za književnost u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Koautor je dva scenarija za pozorišne predstave. 2021. objavio je prvu zbirku pjesama “Ekshumacija duše”.

Živi u Tuzli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *