U DOBOJU PROMOVISANA KNJIGA OZBILJNI RAZGOVORI

U umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, u petak 19. 11. 2021. upriličena je promocija knjige Ozbiljni razgovori, autorice Umihane Krličević Omerović. O knjizi je govorila dr. sc. Melida Travančić, a cjelokupan događaj moderirala je direktorica Centra Lidija Žarić.

„Svojom prvom knjigom pjesama naslovljenom Ozbiljni razgovori, čiju naslovnu metaforu možemo posmatrati na dva načina, i kao razgovor sa sobom, ozbiljan, dubok i iskren, ali i kao „obračunavanje“ sa ljudima koji je okružuju i koje ona naposlijetku isključuje iz svog prostora, time se oslobađa ustaljenih društvenih normi i odlučno korača u susret budućnosti. Ovom knjigom pjesama Umihana Krličević Omerović iskustva života, vlastite egzistencije prenosi u poeziju. Pred nama se nižu slike, do detalja „razrađeni“ događaji i situacije, sve ono što je preživjela ili još uvijek preživljava.“- kazala je Travančić.

Ovom prilikom Umihana Krličević Omerović je govorila poeziju, a o knjizi Ozbiljni razgovori kazala je da je ona skup pjesama koje govore o životu i preživljavanju svakodnevice u onoj mjeri u kojoj ona može i zna biti teška i turobna, ali i o smrti, ali ne smrti kao konačnici života, nego kao o jednom novom početku. Također, najavljena je i nova zbirka poezije za koju je autorica kazala da je u pripremi i da izdavanje možemo očekivati polovinom naredne godine.

Dodatnu emociju promociji Ozbiljnih razgovora dala je sevdalinka u izvođenju Adne Smailbegović.