U SARAJEVU PROMOVISANE KNJIGE KAPIJA I BRODSKA CESTA BB, MEDIHE ŠEHIDIĆ

U nedjelju, 19. 12. 2021. u Kamernom teatru 55 u Sarajevu promovisane su knjige Kapija i Brodska cesta bb, autorice Medihe Šehidić, o kojima su ovom prilikom govorili akademik i književnik Abudlah Sidran, dr. sc. Melida Travančić i predstavnik izdavačke kuće Buybook Goran Samardžić.

Suosnivačica Udruženja za kulturu Kontrast, dr. sc. Melida Travančić je za Kapiju kazala da ovaj roman nije samo priča o bolesti, ovo je i priča o gubitku (porodice i doma), priča o patrijarhatu, o spoznaji, istini, priča o ratu, gubitku domovine i priča o smrti. Prvi dio romana Kapija govori o porodici koja se raspada, nije to raspad uzrokovan društvenim promjenama nego smrću, smrt prvo dolazi po oca zatim i po majku, prikaz je to borbe i nastojanja šesnaestogodišnje djevojčice da se majci „olakšaju“ posljednji dani. Riječ je o nastojanju da se prihvati ja iz ogledala, fokus knjige je na promjenama kroz koje prolazi biće, odrastanjem i sazrijevanjem, a kasnije i suočavanjem sa bolešću, osvještavajući pri tome poziciju fluidnog ženskog identiteta.

S druge strane, u romanu Brodska cesta bb, Mediha Šehidić kroz ovu cjelinu „nudi“ svoj život, jer se sadržaj knjiga, odnosno priča umnogome tiču nje i onoga što je pro/preživjela. Ovo nisu ni memoari, ni autobiografija, ovo je roman sa elementima biografskog, odnosno priča ispričana/ispisana kombinirajući stvarno i imaginarno. Ovo nije knjiga koja isključivo govori o raspadu jedne i nemogućnosti zasnivanja druge porodice, ova knjiga na višeslojan način govori o onome što je činilo i još uvijek čini život na jednom području.

Mediha Šehidić je rođena 1964. Prve tri decenije živjela je i radila u Zenici, a posljednje dvije decenije živi i radi u Austriji. Zaposlena je kao socijalna radnica u jednom imigracionom centru u Beču.