I OVE GODINE NA KONKURSU MLADI PISCI ZE-DO KANTONA MNOGO VIŠE PROZNIH U ODNOSU NA POETSKE RADOVE

Tokom Konkursa „Mladi pisci Zeničko-dobojskog kantona” 2021/2022. pristigao je 191 rad sa područja cijelog Ze-do kantona, od kojih 181 ispunjava uslove. Tradicija  se nastavlja, vidimo po samom broju prijavljenih radova gdje je gotovo identičan broj radova kao i prethodne godine. Zadovoljstvo nam je predstaviti mlade umjetnike našeg kantona i ove godine koji su svojim kreativnim umijećem nastojali prikazati doprinos književnom blagu naše zemlje. Učesnici konkursa bili su  učenici od VI do IX razreda svih osnovnih škola u ZDK. Tema na koje su učesnici pisali, u obliku proznog ili poetskog djela, su:

Tajna soba u kući mog djeda

Putovanje s Malim Princom i

Moj grad u 3022.godini.

Drago nam je što su sve tri teme našle mjesto među tri najbolja rada. Pristup je različit,  mnogo je prosječnih ili ispodprosječnih radova pa je svakako bilo izazovno izdvojiti najbolje. Evidentno je da su učesnici više odgovarali na teme proznim djelima, a mnogo manje poetskim. Problematika u pisanju poezije odrazila se i na ovogodišnji konkurs. U prošlu Zbirku uvršten je 21 poetski rad, a ove godine samo 9 radova. U većini poetskih radova učenici iskazuju glasovno podudaranje na kraju stiha,  ne obazirući se na ostale, a izostavljaju bitnije elemente kao što su: slikovitnost, emocionalnost i upotreba stilskih  sredstva.

Može se zaključiti da učenici osnovne škole nisu prevazišli rimu, koja im je, očigledno, glavni pokazatelj poetskog djela. Oslobađanje od forme, metaforičnost, simbolika, inverzije zahtijevaju, osim talenta, određena znanja i iskustva. Učenici, ipak, iskustva stiču, shodno afinitetu, u slobodno vrijeme jer se u školi pismeni radovi sistematski ostvaruju u prozi.

Biti pisac, nije lako ostvariv cilj, ali dati doprinos razvoju pismenosti među mladima, zainteresovati ih da pišu, da čitaju, da razmjenjuju mišljenja o određenim temama, zaista je pohvalno. Povrh svega, imati svoje djelo u nekoj zbirci učeničkog stvaralaštva, poseban je uspjeh. Zbog  toga su baš svi sudionici ovog projekta “saučesnici” u razvoju čitalačke pismenosti generacije Z.

Najviše učesnika odazvalo se na temu Tajna soba u kući mog djeda, pretpostavimo zbog otvaranja puteva  dječije mašte kao što je bio slučaj sa temom Misterija školse biblioteke iz prošlogodišnje Zbirke  Mladi pisci ZDK . No, shodno uzrastu i dječijim razmišljanjima o datoj temi, pojavilo se mnoštvo sličnih motiva, ( soba sa drevnim predmetima, albumima, slatkišima…), ustaljenih početaka i pripovijednih tehnika, ali i zanimljivih i kreativnih radova, stilski upotpunjenih opisa,raznolikih pripovijednih tehnika… U tematsko-sadržajnom  smislu učesnici su  iskazali  njegovanje  univerzalnih vrijednosti  u radovima, kao što su njegovanje tradicije, kulture, ukazivanje na vrijednosti porodice, mudrost i iskustvo starijih, dječije radosti, važnost prirode i onoga što ona daje djeci, ljubav prema životinjama, porodici, važnost pomaganja slabijim, nemoćnim, poticanje umjetnosti (pisanje, crtanje) koja liječi i  usrećuje druge…

Moj grad u 3022.godini druga je po redu zastupljena tema. Učesnici su se  većinom bazirali na razvoj tehnologije  za 1000 godina  i neobičan način života u jednom takvom  budućem svijetu.

Najmanje učesnika odgovorilo je na temu Putovanje s Malim Princom. Možemo pretpostaviti da se u ovoj temi oslikavala današnje stanje, odnosno problem nečitanja, kako  dodatnog, neobaveznog štiva, tako i lektire.

Konkurs „Mladi pisci ZDK“ odnosio se na učenike od VI do IX razreda osnovnih škola. Zanimljiva je činjenica da je najviše radova pristiglo od  učenika VII i IX razreda, a najmanje radova pristiglo je od učenika VIII razreda.  Važno je napomenuti da su većinu radova napisale djevojčice (139) , a dječaci mnogo manje (42).

Putovanje s Malim Princom odvest će nas do zvjezdanih osmijeha, nadamo se kako će tema zagolicati znatiželju učenika, a ovo djelo biti ne samo pročitano, nego i preporučeno za čitanje vršnjacima, članovima porodice i drugima. Ovaj projekat je svakako značajan korak u razvoju čitalačke pismenosti učenika osnovne škole.

Tajna soba u kući mog djeda, odnosno djedova magaza otkrit će nam svu toplotu i ljubav njegovanu kroz tradiciju i porodicu, a Moj grad u 3022.godini doživjet  procvat u svakom smislu. O čemu su nam pisala tri  prvorangirana učesnika, kao i 50 drugih pročitajte u Drugoj zbirci „Mladi pisci ZDK“ koju očekujemo u printanom obliku u martu ove godine!

Članovi žirija:

Selma Salihbašić Numić

Mirzela Kopić

Kenan Elezović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *