PREDSTAVLJENA DRUGA ZBIRKA MLADIH PISACA ZE-DO KANTONA

Udruženje za kulturu Kontrast je u subotu, 9. aprila, u Zenici dodijelilo nagrade i drugu zbirku Mladi pisci Ze-do kantona u koju su uvršeni 53 najbolja poetska i prozna rada učenika od 6. do 9. razreda sa područja Ze-do kantona, a koja ove godine nosi naziv Putovanje s Malim princom.

Radovi su odobrani u sklopu Konkursa / Natječaja za prijavu radova za objavljivanje druge zbirke Mladi pisci Ze-do kantona 2021/2022, a među tri najuspješnija kojima su, pored zbirke, dodijeljene i novčane nagrade su učenici:

1. Adna Međić, IX1, JU „Prva osnovna škola“ Maglaj

2. Mehmed Alihodžić, VII, OŠ „Vareš“ Vareš

3. Rijad Dedić, VII2, OŠ “Alija Nametak” Zenica

O uvrštenim radovima u drugu zbirku mladih pisaca, govorili su članovi žirija za odabir radova Selma Salihbašić Numić, Mirzela Kopić i Kenan Elezović, te su kazali da se može zaključiti da učenici osnovne škole nisu prevazišli rimu, koja im je, očigledno, glavni pokazatelj poetskog djela. Oslobađanje od forme, metaforičnost, simbolika, inverzije zahtijevaju, osim talenta, određena znanja i iskustva. Učenici, ipak, iskustva stiču, shodno afinitetu, u slobodno vrijeme jer se u školi pismeni radovi sistematski ostvaruju u prozi.

Biti pisac, nije lako ostvariv cilj, ali dati doprinos razvoju pismenosti među mladima, zainteresovati ih da pišu, da čitaju, da razmjenjuju mišljenja o određenim temama, zaista je pohvalno. Povrh svega, imati svoje djelo u nekoj zbirci učeničkog stvaralaštva, poseban je uspjeh.

Ovom prilikom, predsjednica Udruženja za kulturu kontrast Umihana Krličević Omerović naglasila je važnost jačanja i unapređenja čitalačke svijesti kod osnovaca i da to jeste glavni cilj koji Udruženje želi postići ovim projektom, te da Udruženje tome doprinosi drugu godinu za redom uključujući sve veći broj osnovaca kao krajnjih korisnika projekta, ali i donatora među kojima su pojedinici i organizacije.

Pored Ministarstva za obrazovanje, kulturu i sport Ze-do kantona i Fondacije za izdavaštvo Sarajevo, ove godine implementaciju projekta je podržala i organizacija New England Friends od Bosnia and Herzegovina.