OSNIVAČI

Umihana Krličević Omerović magistrica je Komunikologije. Savjetnica je za upravljanje lokalnim razvojem, te koordinatorica Mreže za upravljanjem lokalnim razvojem u FBiH osnovane od SOG FBiH u saradnji sa Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP).

Pohađala je mnogobrojne edukacije iz oblasti upravljanja loklanim razvojem, te stekla certifikate među kojima se posebno ističu:

  1. Certifikat iz oblasti Standardizovane metodologije planiranja lokalnog razvoja: Modul za trenere
  2. Certifikat – Upravljanje lokalnim razvojem
  3. Certifikat – Integrirano planiranje lokalnog razvoja
  4. Certifikat – Upravljanje projektnim ciklusom PCM
  5. Od ideje do uspješnog projekta
  6. Izrada strateških dokumenata u FBiH
  7. Primjena Zakona o razvojnom planiranju i razvojno planiranje u FBiH
  8. Certificate Project Cycle Management & Logical Framework Approch for Project Identification and Development in the Context of Current / Future Funding Programmes
  9. Certificate of Attendance for Participation in CBIB- Cross Border Institution Buiding Traing on how to design quality project proposals

Sarađivala je sa mnogobrojenim međunarodnim organizacijama, a radila je i na implementaciji projekata koje je finansirala Evropska Unija.

Pored toga, piše poeziju. Pjesme su joj objavljene u zbirci „Paralelni svjetovi“ na 8. KNS međunarodnim književnim susretnima u Sarajevu, u godišnjaku OD „Preporod“ Gračanica, te na portalima knjizevnost.hr i covjekcasopis.art.blog.

Njena prva knjiga poezije Ozbiljni razgovori podržana je od Fondacije za izdavaštvo Sarajevo i objavljena je 2020.

Suosnivačica je i predsjednica Udruženja za kulturu Kontrast.

Melida Travančić doktorica je humanističkih nauka iz oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove.

Njene pjesme i priče objavljene su u zbornicima i antologijama u BiH i regionu, a poezija joj je prevedena na makedonski, engleski, španski, persijski, mađarski i njemački jezik.

Sudjelovala na više književnih festivala u zemlji i inostranstvu, kao i međunarodnih naučnih skupova i konferencija na kojima je izlagala radove o bosanskohercegovačkoj književnosti.

Objavila je više od dvadeset naučnih i stručnih radova, kao i radova iz oblasti književne kritike. 

Poezija:

Ritual (Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, 2008.)

Svilene plahte (Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, 2009.)

Sjenka u sjenci (Planjax, Tešanj, 2019.)

Proza:

Smrt u ogledalu (Lijepa riječ, Tuzla, 2019.)

Ulaz u prazninu (Lijepa riječ, Tuzla, 2021.)

Naučne studije:

Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata (Lijepa riječ, Tuzla, 2019.)

Rekonstrukcija stvarnosti: ogledi o savremenoj bosanskohercegovačkoj književnosti (Planjax, Tešanj, 2021.)

Knjige o kulturnoj historiji Tešnja:

Tešanj, grade: Usmena književnost u Tešnju, Tešanj u usmenoj književnosti (Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2009.)

Haiku grad: Tešanj u pjesmi (Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2010.)

Dobitnica je nagrade za mlade pjesnike „Mak Dizdar“ (2007), nagrade za najbolju knjigu žena „Anka Topić“, nagrade Federalne fondacije za izdavaštvo (2019) i Godišnje nagrade izdavačke kuće Bosanska riječ za knjigu godine 2021.

Članica je PEN Centra BiH. Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast.

Radi u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju i dugogodišnja je suradnica izdavačke kuće „Lijepa riječ“ iz Tuzle. 

Mirela Kulović je slikarica rođena u Tuzli. Najveći dio svog života provela je u Splitu. Završila je studij Industrijskog inženjerstva na Sveučilištu u Splitu gdje je kao najbolja studentica u svojoj generaciji dobila tri nagrade.

Kist u ruke prvi put je uzela 2011. i ubrzo nakon toga potpuno se posvetila slikarstvu. Danas se profesionalno bavi slikarstvom u Bostonu, gdje živi i radi.

Do sada je realizirala osam samostalnih izložbi, te sudjelovala na više od četrdeset grupnih izložbi. Njen rad objavljen je u američkim časopisima Studio Visit Magazine i Boston Art Review. Bila je među šest finalista za nagradu Walter Feldman Fellowship za vizualne umjetnike.

Od 2014. do 2018. studirala je različite umjetničke programe na MassArt i sveučilištu TUFTS.

Redovno sudjeluje na međunarodnim konferencijama i seminarima gdje prezentira svoju umjetničku praksu.

Uz umjetničku karijeru, značajno je doprinijela projektima i festivalima koji imaju misiju razvoja kreativnosti, likovne i vizualne pismenosti kod djece i odraslih. Pokrenula je inicijativu Art Centar sa sjedištem u Gračanici gdje organizira umjetničke rezidencije, izložbe i radionice.

Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast gdje je vodila nekoliko projekata i gdje služi kao članica Upravnog odbora.

Zanima je interdisciplinarnost, kreativnost i vizualna inteligencija u obrazovanju, pedagogiji i praksi.